Utstyrstips for nybegynnere

Så du vil begynne med IPSC? Her er noen tips!

This article is in Norwegian.
For english, you can use Google Translate by clicking here (Of course not a perfect translation.)

Det er lett for en nybegynner å gå seg bort i jungelen av utstyr, havesyke og velmenende råd fra andre skyttere. I denne artikkelen vil vi snakke om utstyret man trenger for å starte med IPSC, og generelle tips for hvilket utstyr du som nybegynner kan vurdere.
(IPSC – Dynamisk Sportsskyting – Praktisk Pistolskyting – dette betyr det samme, vi velger å bruke IPSC-betegnelsen)

Det du trenger for å starte med IPSC:

 • Pistol
 • Magasiner
 • Belte
 • Hylster
 • Magasinholdere
 • Verneutstyr
 • IPSC-kurs
 • Kontroll på avtrekksfinger

– Valg av pistol

SONY DSC SONY DSC

Dette er det enkleste, men også det vanskeligste valget du må ta. Her har du to muligheter:

 1. Velge en pistol du har lyst på, og så velge klasse som denne går i
 2. Velge klasse du vil skyte, også velge pistol som passer til den klassen

Det er her du må gå litt i deg selv. Ønsker du ett våpen med rødpunkt og kompensator? Liker du jernsikter og 1911? Eller liker du jernsikter og 18+ skudd, samt magasinbrønn på våpenet?

Det er her noen valg å ta og det er ingen som kan, eller burde, ta disse valgene for deg. Ønsker du å skyte i Standard-klassen er det ingen som nekter deg, og dette i likhet med Production er fine klasser å starte i. Open er ganske avansert, så med mindre du har veldig god våpenkunnskap er dette en klasse forbeholdt de erfarne.

Du kan jo også skyte i Classic, om det er 1911 med singelstack-magasiner du liker. Kort fortalt – Du må selv velge våpen og klasse.

Etpar tips her kan være:

 • CZ 75 SP01 Shadow i Production
 • Tanfoglio Stock 2 i Production
 • Tanfoglio Stock 3 i Production
 • Sig Sauer X5 (og øvrige godkjente modeller) i Production
 • Glock 17 i Production
 • Glock 34/35 i Standard
 • STI/SVI/SPS i 9mm/.40cal i Standard
 • Tanfoglio Limited i Standard
 • CZ 75 Tactical Sport i Standard

Vårt beste tips til valg av våpen, uavhengig av klasse, er å velge noe som flere skyter. Velger man et våpen ikke så mange andre har kan man gjerne få uante problemer på stevner i form av deler som ryker, og du ikke har komplett delekit. F.eks CZ og Glock er det særdeles mange av i Production, så mulighetene her for å låne/kjøpe deler av andre skyttere er større enn om man f.eks skyter en Beretta 90Two som det ikke er så vanlig å se på banen.

Når vi da allerede har nevnt delekit:
Delekit kan være en lur investering.
Gjør deg kjent med våpenet du har og kjente feil disse har og skaff reservedeler først som sist. Det svir mye mer om man mister 10 av 12 stager på en match, enn om man mister 1 stage pga defekt våpen.

Ett eksempel på reservedeler man bør ha hvis man har CZ Shadow:

 • Ekstraktor
 • Fjær og låsepinne til ekstraktor
 • Sleidelås
 • Magasinfjærer
 • Fiber til frontsikte

– Magasiner

SONY DSC

Det er ikke så mye å si om magasiner, annet enn at du i Production, Standard og Open behøver minimum 3 magasiner. Du skal være i stand til å løse en stage med minimum 32 skudd.
Jo flere magasiner du har, jo mindre tid må du bruke på å fylle magasiner mellom stagene.

Skyter du imidlertid Classic eller Revolver behøver du nok magasiner/moonclips til å skyte en 32 skudds stage, men bør også beregne ekstra magasiner/moonclips for å kunne løse stagen på den mest effektive måten i din klasse.

 

– Belte

Det er anbefalt å ha et så stivt belte som mulig.
Grunnen til dette er at når du trekker vil du ikke at hylster, belte og bukse følger med pistolen. Det finnes mange varianter av belter. To belter som ofte er brukt er CR Speed og Double Alpha Academy (DAA). DAA-beltet er det stiveste av disse to, og bærer dermed vekten av pistol og magasiner utrolig bra i tillegg til at beltet holder seg mer på plass når du trekker pistol, og/eller magasiner.

Belte fra kina (kopibelter) anbefales generelt ikke, pga stivheten.

– Hylster

Dette blir veldig smak og behag, men etpar generelle tips:

 • Lett å trekke
 • Skal føles sikkert (noen liker ikke racehylster, redd for å miste pistol under trekk f.eks)
 • Skal passe til deg

Det er viktig at ingenting holder igjen pistolen unødvendig når du skal trekke. Ett racehylster har en lås som holder pistolen sikkert på plass, denne låsen løser man ut når man gjør seg klar til start.
Ett kydexhylster er også greit å trekke fra og kan for mange føles sikrere enn et racehylster da man har noe som holder rundt hele pistolen og ikke bare i avtrekksbøylen.

Ett tips på kydex-hylster er å ikke kjøpe et hylster som har et semsket skinn (el.lign) lag på innsiden for å unngå riper i våpenet. Dette skinnet bidrar til at det blir tregt å trekke i forhold til et hylster uten dette trekket.

Hva du velger her er opp til deg. Verdt å huske er at et race-hylster av typen RaceMaster fra DoubleAlpha er enkelt å bygge om til andre våpentyper, mens et Kydex-hylster må byttes.

– Magasinholdere

Du må ha minimum 2 magasinholdere i beltet ditt. Husk at dette er et absolutt minimum, og det lønner seg med 3-4 holdere. Grunnen til at man ønsker flere magasiner på en stage er at det kan (veldig ofte) være nødvendig å skifte magasin etter f.eks bare 6 skudd av 15 fra ett magasin. Hvis det er endel slike posisjoner på en stage så går man fort tom.
Det er ingen fordel å måtte stå på hælene og skifte magasin for å få skutt ferdig i en posisjon, når man heller kan skifte magasin inn i den aktuelle posisjonen.

Noen generelle tips her;
“Race”-magasinlommer er ofte enklere å justere inn til å passe ditt behov. Flere av disse kan man bruke med kule pekende fremover eller kule pekende utover som for mange kan være en fordel, mens for andre igjen er dette helt uaktuelt å skyte med.

– Verneutstyr

SONY DSC

Verneutstyr er PÅBUDT, både briller og hørselvern.
Her er det selvsagt fritt frem for personlige preferanser, men verdt å nevne er at mange foretrekker elektroniske aktive hørselvern nettopp på grunn av at det er enklere å høre RO under skyting, hvis det skulle oppstått noen hendelser.
Det er også mange som foretrekker passive hørselvern, og gjerne plugger i ørene i tillegg for å utestenge mest mulig lyd.

Noen virkelig gode passive hørselvern er Peltor Optime 3, og av elektroniske aktive vern kan MSA Sordins anbefales, samt Peltor SportTac.

– IPSC kurs

Alle som skal begynne med IPSC må igjennom et IPSC-kurs. Disse kursene holdes av stort sett alle de store klubbene rundtom i landet, ta kontakt med din klubb for å høre om kurs. Ønsker du å komme i kontakt med en klubb, kan du kontakte oss så skal vi sette deg i kontakt med en klubb i nærheten av deg. Du kan også poste på forumet vårt for å spørre etter kurs der, eller spørre etter klubber.

Det du minimum trenger på IPSC-kurs er:

 • Egen pistol
 • Anbefales minimum 1 års aktivitet (6mnd med eget våpen)
 • Rigg (hylster, magholdere og belte)
 • Magasiner
 • Verneutstyr
 • Regelverk

Ta kontakt med klubben din for å få en endelig liste for hva de ønsker du skal ha med.

– Kontroll på avtrekksfinger

Dette høres enkelt ut, men det er mange diskvalifikasjoner iløpet av et år grunnet finger på avtrekk under forflytning eller klarering av våpen.
Dette må du få under kontroll fra første skudd!

 

– Hvilke produsenter skal jeg vurdere?

Det er mange produsenter der ute som produserer utrolig mye bra utstyr. Her kommer noen tips til hva som er mye brukt, men dette er langt ifra noen fasit! Vi vil ikke gå inn på håndvåpen her. For diskusjon om håndvåpen kan du ta en tur på forumet vårt.

Hylster

Det er mange forskjellige hylster å velge mellom, både race og kydex. Husk at lårhylster IKKE er tillatt i IPSC!

CR Speed
Disse hylsterne  er relativt enkle å tilpasse til våpenet. Det er også enkelt å bygge om/tilpasse til andre våpen om du skyter forskjellige våpen. CR Speed er produsert hovedsakelig i plast med en henger av aluminium.

En fordel med disse hylsterne er at de er relativt greit priset.
Ulempen med CR Speed er begrensede muligheter for justering, selvom det er ganske mange justeringsmuligheter.
Det er også verdt å merke seg at våpenet kan, selv med låsen på, bli dunket ut av hylsteret når man setter seg i en stol eller om noen dulter borti pistolen din.

SONY DSC

DoubleAlpha Racemaster

Disse hylsterne er ferdig tilpasset til våpen, og har et hav av justeringsmuligheter. Hylsteret er produsert i aluminium med en plastikk-kloss som er utbyttbar. Dette gjør hylsteret bortimot universalt.
Fordelen med disse hylsterne er mange justeringsmuligheter, samt at det virkelig låser våpenet på plass. Man MÅ løse ut låsen til hylsteret før man kan trekke, noe som gjør hylsteret veldig sikkert.
Det er også en fordel at man bare kan skru ut en del, og skru inn en ny for å bytte våpen. Justering av hylster er ikke nødvendig.
Ulempene med RaceMaster-hylsteret er at det er mye skruer som er kjent for å løsne med tiden. Dette problemet ordnes enkelt med Lock-tite, men det er verdt å være klar over problemet.

DoubleAlpha Racer
Disse er like som RaceMaster-hylsterne, bortsett fra at disse ikke har denne utbyttbare plastikk-klossen slik at man er nødt til å handle nytt hylster om man skal ha et annet våpen.
Disse er også endel rimeligere enn Racemaster-hylsteret.

Ghost
Endel skyttere bruker Ghost, og det kan være et godt alternativ til de andre nevnte.

SONY DSC

Kydexhylster

Det er også helt OK å bruke kydex-hylster, og det antatt beste alternativet pr.idag er Ben Stoeger sin løsning med Blade-tech hylster, tommelskruer og Ben sin egen BOSS-hanger (festet fra hylster til belte)

Du finner hylsteret til Ben her!

Det er andre alternativer også, som f.eks G-Code, Blackhawk, Raven Concealment, DoubleAlpha PDR Pro osv.
Ta en tur på vårt forum for å diskutere flere hylster-alternativer.

Magasinholdere

Det finnes et hav av magasinholdere, her skriver vi litt om de mest brukte i IPSC, både i Norge og verden over.

SONY DSC

CR Speed
Helt OK lommer med grei justering mellom både forskjellige magasintyper, vinkelen på magasinet, samt hvor mye holderen holder igjen magasinet. Ulempen med CR Speed er at disse ikke kan vinkles “utover”, og at de tar opp mye plass på beltet mellom inner- og ytterbelte. Dette gjør at ytterbeltet sitter dårlig, og det er lett å få det ut av posisjon.

Dette kan imidlertid fikses enkelt ved å lime borrelås på baksiden av magasinlommene, mellom inner- og ytterbelte.

 

SONY DSCDoubleAlpha Academy
Både RaceMaster og Racer er gode lommer der RaceMaster er hakket vassere. Disse er enkle å bygge om fra en magasintype til en annen, og har store justeringsmuligheter.
En fordel med RaceMaster er at disse kan brukes som konvensjonelle magasinlommer (med kule frem) OG de kan holde magasiner med kule-ut.
Disse lommene er laget av aluminum kontra plast som de fleste andre konkurrentene.

En annen fordel med DAA lommer er at de tar opp lite plass på baksiden av beltet, slik at man får mest mulig kontakt med borrelåsen mellom inner- og ytterbeltet.

Også vist her på bildet er magnetholder, som brukes både til startmagasin, og til de stagene der man starter med alle magasinene liggende på f.eks et bord.

Ghost

Ghost lommene er det mange som bruker idag. Fordelen med disse lommene er at de i likhet med DAA RaceMaster kan brukes både med kule-fram og kule-ut. Det er også justering på vinkelen i “belteretningen”, men ingen justering inn/ut.
Flere som sverger til disse lommene sier de kan være litt “sprø” i plastikken, og at festene mot beltene kunne vært bedre. Det skal uansett visstnok ikke være noe stort problem.
Disse lommene ligger jevnt med CR Speed i pris, og er som CR også produsert i plast.
Ghost tar i likhet med CR Speed-lommene opp mye plass mellom inner/ytterbelte, så her bør man også vurdere å lime borrelås på holderne.

Nakling

Vidar Nakling (tidligere stor IPSC-skytter, les mer om Vidar her!) lager magasinlommer i ABS-plast, noe han har gjort i flere år. Det er mange som sverger til disse lommene. Se mer og kjøp lommene her.

Vi kan også anbefale boken til Vidar, som du kan både lese mer om og kjøpe her.

Belter

Det er flere forskjellige produsenter av belter, men vi nevner her de mest vanlige.
Verdt å merke seg er at kopibelter, ofte fra kina, ikke tilbyr halvparten av hva et ordentlig belte gjør. Som vi tidligere i artikkelen har skrevet, så er det ønskelig med et så stivt belte som mulig. Det er heller ikke spesielt dyrt med ett belte fra de kjente merkene.

Det som er felles med disse beltene er at de består av et inner- og et ytterbelte med borrelås imellom.
I følge regelboka skal beltet sikres med minimum 3 beltehemper i buksene.

CR Speed

CR Speed har ålreite belter, bestående av inner- og ytterbelte med borrelås mellom beltene. Disse beltene er “medium” stive, og fungerer bra nok for de fleste.

DoubleAlphaAcademy

DAA beltene er ekstremt stive, og bærer vekten av våpen/magasin utrolig godt. Noen syntes disse kan være mer trøblete enn CR å ta på seg, men dette er stortsett bare en vanesak. Det er mange som går fra CR Speed og over på DAA, nettopp på grunn av denne ekstra stivheten.

Safariland

Safariland har også greie belter som brukes av flere skyttere, særlig i 2 og 3-gun matcher. Disse er ca like stive som CR Speed.
Fordelen med komplett Safariland-rigg er ELS-systemet deres der man kan klikke magasinholdere og hylster av beltet enkelt, og bytte ut med annet utstyr om man behøver.

Verneutstyr

Det er verdt å ta vare på både hørsel og syn, og gode vern behøver ikke være begrenset av økonomi. Det er mange gode rimelige alternativer, og selvsagt mange gode dyre alternativer. Her skriver vi litt om noen:

Hørselvern

SONY DSCPeltor Optime 3 er ett passivt hørselvern som demper veldig godt. Disse fåes i både sort/rød, og grønn/brun. Prisen for disse er ca 300kr og fåes på diverse jakt/våpenbutikker, samt flere byggevareforretninger.

Peltor SportTac er et aktivt hørselvern med medium dempeegenskaper. Disse er dyrere enn Optime 3, men demper i tillegg dårligere. Spesielt ved skyting innendørs anbefales det øreplugger i tillegg til disse hørselvernene. Disse fåes hos de fleste store sportsforretninger, samt jakt/våpenbutikker.

MSA Sordin Supreme Pro er et av markedets beste aktive hørselvern. Disse er de som kutter og forsterker lyd aller best ifølge tester på nett, men i likhet med Peltor SportTac har disse medium dempeegenskaper og anbefales brukt med øreplugger i tillegg, spesielt innendørs.
Sordin kommer også i en Pro X versjon, som også er mer resistent mot vann/regn. Disse fåes hos de fleste store sportsforretninger, samt jakt/våpenbutikker.

Øreplugger er et alternativ mange sverger til. Her er det mange valg, både vanlige som Surefire Sonic Defender og plugger som støpes inn i øret. Dette kan man få som gjør-det-selv-kit, samt man kan få de spesialstøpt i butikk. Her er det flere leverandører i Norge.

Skytebriller
Her er det så mange alternativer at man må se seg litt rundt og finne de man liker best.
Riktignok er det viktig at brillene dekker godt rundt øyet og sitter relativt tett til ansiktet. Dette for å unngå at ting kommer på baksiden av brillene og skader øyet.

Gode skytebriller får man fra ca 150kr (f.eks Bollé Silium, uten utskiftbart glass) og oppover. Prøv gjerne briller før du handler slik at du ser om de passer deg og din ansiktsform.

– Til slutt:

Det er verdt å minne nybegynnere på at utstyr ikke er alt i denne sporten. Det kan fort bli skremmende når man ser at en rigg (belte, mag.holdere og hylster) fort koster 1500kr og oppover. Man behøver ikke det beste og råeste utstyret med en gang, ofte kan man bruke rimeligere utstyr for å komme igang med sporten.
Ofte er det også brukt utstyr å få kjøpt, spør litt rundt på forumet vårt, så kan det hende noen har noe liggende. Det kan også være verdt å ta seg en tur på ett stevne før man tar IPSC-kurs, skyttere er hyggelige mennesker og mange er mer enn villige til å snakke om og vise deg sitt utstyr.

DVC,
Hitfactor 2014

Profilbilde

Posted in Nybegynnere, Utstyr.

Joakim

Joakim er en av initiativtakerne til Hitfactor, og startet Hitfactor i 2014.
Joakim har skutt IPSC siden 2013, og holder seg normalt sett i Production-divisjonen.
Han liker også å hjelpe nye skyttere, så har du noen spørsmål, kontakt han gjerne om det er på banen, facebook eller epost.