Testing av 9mm 147gr Svelgen Bullets

Vi i Hitfactor har som kjent inngått et samarbeid med Svelgen Bullets. Samarbeidet innebærer blant annet at vi skal være med å utvikle og teste nye produkter. Det første produktet vi har testet er 147 gr kulen i 9mm. Kulen er utviklet spesielt med tanke på dynamisk sportskyting, og er designet rundt kammeret til Tanfoglio og CZ.

Førsteinntrykk

Førsteinntrykket av kulen er at den er annerledes enn det vi har vært vant til. Coatingen er Hi-Tek supercoat, den ser ut som bronse i fargen. Overflaten ser noe ru ut, men oppleves jevn og fin når fingrene glir over den. Kulene har en flat tupp for å forbedre presisjon. Kulene vi fikk til testing var jevn i utførelsen og vekten ble målt i et snitt av 10 kuler på 147.4 grain. Det er verdt å nevne at kulene var laget i én støpeblokk, men i produksjon bruker Svelgen seks blokker.

 

Lading

147grs i Dillon 650

Kulene er lette å lade. Vi brukte Sellier & Bellot tennheter og Vihtavuori N320 krutt.
I testvåpnene (CZ Shadow SP01) endte vi med 28.8mm COL og 3.4grs N320. Dette ga i våre testvåpen en powerfactor på 135-140. Senere ladninger i en Tanfoglio Stock 3 Extreme gir 130 i PF med 3.1grs N320.

 

Det er verdt å legge merke til at når man lader disse kulene, må man påse at man får satt kulene rett. Hvis kulene er veldig skjeve under sette- og krympeprosessen, kan man oppleve funksjoneringsfeil og avskrapet coating. Dette er ikke unikt for Svelgen/Hi-Tek coating, men gjelder for stort sett alle typer coatede kuler. (Vi har sett dette på Ares og H&N også.)

 

 

 

Hi-Tek Coating

147grs i Dillon 650

Hva er dette? Jo, Hi-Tek coating er et belegg som blir sprøytet på kulene ganske raskt etter støping. Coatingen har som formål å stenge inne blyet, og også for smøring av løp mens kula er på vei igjennom.

Hi-Tek kommer opprinnelig fra Australia, og har eksistert allerede i over 20 år. Hi-Tek har også sett en oppsving i bruk i USA de senere år, og har altså igjennom Svelgen Bullets nå ankommet Norge.

Hi-Tek må ikke sammenlignes med f.eks ARES sin coating, da ARES bruker CEPRX-coating, som i realiteten er en type pulverlakk. Det skal sies at CEPRX er en coating som tåler mer håndtering enn Hi-Tek, men vi har under testing og bruk ikke lagt merke til at dette skal være noe spesielt problem.

Man kan oppleve at Hi-Tek kan avgi litt mer røyk og en litt spesiell lukt (nesten som vinkelsliper lukter under bruk), men dette er ingen spesielt farlig røyk, og heller et samtaleemne på banen, “Svelgenlukta”.

Vil du lese mer om Hi-Tek, kan du lese på www.svelgenbullets.com

Første prøveskuddet

Vi prøvde kulene for første gang på en skytebane i Oslo hvor vi også hadde tilgang på en Ransom Rest. Kulene var meget behagelig å skyte, og de ga en flott, myk rekyl i våpenet.

Vi brukte Geco Hexagon som referanse ammunisjon samt en CZ SP-01 Shadow som test våpen. Samlingen vi fikk med Svelgen var bedre enn referanse ammunisjon.

Ammunisjon holdt en jevn faktor som ikke var overraskende med tanke på at kulevekten er såpass jevn.

Ferdig ladede, første testbatch

5 skudd Svelgen Bullets 147grs, CZ Shadow, 32m Ransomrest

5 skudd Geco Hexagon 124grs, CZ Shadow, 32m Ransomrest

Konklusjon

Svelgen Bullets 147 gr kan vi på sterkeste anbefale til skyttere som ønsker å skyte med en relativt tung 9mm kule. Kulene er meget rimelige og blir laget i Svelgen i Sogn og Fjordane.

Husk dog at våre ladninger fungerte i våre våpen, vi vet at noen pistoler må ned på 28.0mm for å mate uten problem, og for å ikke sette kulene i riflingene. Dette er helt ufarlig, og gir ingen større kammertrykk enn lengre COL, da man går tilbake på kruttmengden.

 

 

Kjøp Svelgen Bullets her

 

Posted in Quicktips, Samarbeidspartnere, SvelgenBullets, Utstyr.

Espen